Neophodnost vere

Reč vera može se protumačiti na mnogo načina, od onog religijskog do recimo samog koncepta samopouzdanja. No, neupitno je da u svemu tome ima mnogo toga zajedničkog. Kako bi to Balašević rekao u svojoj pesmi, za nekim oblicima  vera neprimerene stvari: „Princip je isti, sve su ostalo nijanse!“.

Neki od nas su ljudi koji veru vide kao religijsku stvar i povinujući se volji Božijoj veruju da će sve što se desi biti ono što treba i što je dobro za njih. Sa druge strane nekima to nije dovoljno, pa pored ovoga , ili ne uzimajući ovaj vid vere u obzir veruju da oni sami definišu svoj put, verujući da ono što biraju kao put mora biti dobro za njih. Oni koji veruju u Boga veruju da će im on taj put dati, a ovi drugi da sami kroje svoj put i da ne postoji sila da ih sa istog skloni. I jedni i drugi u velikoj meri ostvaruju svoje ciljeve, odnosno dobijaju ono što žele.

Postavlja se pitanje šta čovek ima od vere i verovanja? Pa ako ćemo sa naučne strane neka istraživanja, kako psihološka , tako i fizička kažu da čovek svojim verovanjima percipira svoju sredinu, a samim time određuje i svoj život. I to je nešto što će možda nekad kvantna fizika i pokazati takvim. Sa druge strane vera je neophodna kako bi se u onim teškim trenucima dobila motivacija da se kroz najteže prođe i samim tim u velikom broju slučajeva stigne do cilja.

Ali da li je vera dovoljna? Iskreno verujem da nije, ali da je neophodna jeste, jer bez nje često nedostaje ona inicijalna kapisla da se krene napred i još češće upravo, kao što je rečeno, u trenucima sumnje kada ponestane snage vera je od presudnog značaja za nastavak borbe. Na kraju krajeva, verovali u Boga, sebe ili u svoje ciljeve i ideale, vi sebi postavljate put i način kojim tim putem želite ići. Štaviše možemo reći da je upravo cela nauka zasnovana na verovanjima da je nešto tačno i da nešto važi, te stoga su i naše misli i percepcije zasnovanje upravo na verovanjima.

I na kraju, šta god radili imajte vere pre svega u sebe, jer upravo time što ste doneli odluku da nešto želite da ostvarite i postignete, time ste pokazali da verujete da je to prava stvar za vas. Da li je i ispravna? Ako u to verujete onda svakako i jeste, jer kao što smo i rekli i cela nauka i cela religija zasnovane su na veri da je nešto ispravno i tačno bez da se za to traži dokaz. Zato težite onome što želite, dosegnite zvezde i uzmite ono što je makar samo i po vašem mišljenju vaše. 

Drug Legasov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*