Ogledalo žudnje

Nije retka situacija da ne znamo šta želimo od života. Tada je možda najbolje sebi postaviti pitanje šta je ono što bi ste videli kada biste imali priliku da stanete ispred ogledala žudnje. Ovaj pojam nije poznat samo onima koji nisu čitali ili gledali Hari Potera, za taj deo populacije recimo da je to ogledalo u kojem sebe vidite sa onim osobama ili u onim situacijama za kojim najviše žudite.

I tako dolazimo do pozicije iz koje  je možda malo lakše shvatiti šta želite odnosno za čime žudite. Ali to je samo početak, jer kao što i ogledalo žudnje prikazuje, a ne donosi ono za čime žudimo, tako ne može ni naša spoznaja sopstvenih želja. Tog trenutka biramo dva puta, jedan je da ostanemo opijeni ispred ogledala u svojim željama, a drugi je preduzimanje akcija neophodnih da se te želje ostvare, nešto poput izbora crvene i plave pilule u filmu Matrix.

Ako pak izaberemo onaj teži put, put ka realizaciji želja, onda je neophodno da preuzmemo neke akcije. Same akcije naravno zavise od prirode naših žudnji odnosno želja. Negde može se reći da je lakše ostvariti one želje i žudnje u kojima smo mi jedini akteri, a malo je teže one gde pored nas postoje i druge osobe, čije primarne žudnje možda i nisu iste kao naše. To svakako ne znači da ne stremite istom cilju, samo neretko nekome je potrebno da prvo sebi donese red u život kako bi sa vama ostvario iste ciljeve i želje.

Šta raditi u takvim slučajevima? Da li imati strah da druga strana neće imati iste ciljeve kao i vi kad ostvari svoje primarne ciljeve? To je verujte mi krajnje neosnovan strah. Vi sami ste programirani da ne težite onome što može da vas povredi ili još gore ubije. Težite isključivo onome što vas čini srećnim i boljim i gde vi činite drugu stranu srećnijom i boljom. Pa čemu onda strah da će stvari biti loše i da će se putevi razići? E to je već posledica vašeg straha da vi nećete moći da dođete na nivo dovoljno dobar da zajedno težite istim ciljevima i žudnjama.

Dakle kada odbacite taj strah, ne preostaje vam ništa drugo osim da stremite tom cilju. I to je jasan put, pomozite sebi a zatim i drugoj strani da postigne svoje ciljeve. Na primer ako druga strana želi da, pre nego što počne sa vama da gradi nešto, se oslobodi neke muke pomozite da do te slobode dođe. Pretpostavimo da dostizanje slobode možemo zameniti skokom iz aviona sa padobranom, i neka je druga strana ta koja treba da skoči. Šta vi u tom slučaju možete učiniti? Pa možete ući u taj avion i rizikovati skok pored te osobe sa padobranom gde se neki možda neće otvoriti, druga opcija je da namestite sve uslove da ta osoba bez obzira na okolnosti bezbedno doskoči, a treće? Pa budite Iron man, otisnite se, otmite osobu, uništite prokleti avion i bezbedno se spustite, kako dolikuje Iron man-u,  noseći tu osobu u naručju i krenite ka zajedničkim ciljevima.

Drug Legasov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*