“Svako ko je uporan uspe u svom poslu!” – Intervju sa DJ Dony-em

Zašto si počeo da se baviš DJ-ingom?

 

Dj-ingom sam počeo da se bavim zato sto obožavam muziku, jednostavno se pronalazim u njoj. Pre nego što sam postao DJ, pitao sam se čime se tačno bave DJ-evi. Iskren da budem, mislio sam da su to samo neki tipovi koji puštaju muziku i prave se pametni. Međutim, kada sam ušao malo u taj svet i video koliko znanja i umeća zapravo treba da bi neko bio dobar DJ, shvatio sam da je to za svako poštovanje. I tako sam i ja odlučio da postanem DJ.

 

Ko su ti uzori u tom poslu?

 

Pošto je moja specijalnost Electro muzika, da budem precizniji EDM I BIG ROOM, uzori su mi HARDWELL I MARTIN GARRIX, po mišljenju većine, a i po mom mišljenju, njih dvojica čine sam vrh Elektro muzike. Sviđa mi se njihov stil, ponašanje na sceni,i njhova produkcija. Naravno, postoji još dosta njih od kojih sam učio i čiji pravac sledim, ali definitivno bih izdvojio Hardwella i Garrixa.

 

Koja zemlja iz Ex-Yu ima najrazvijeniju DJ scenu po tebi?

 

Od zemalja Ex-ju po DJ-ingu, produkciji i organizaciji, Srbija i Hrvatska su glavne zemlje. Ima odličnih festivala poput Ultra festival u Splitu, na koji bih svakako pozvao ljude iz cele bivše Jugoslavije a i šire, koji su fanovi Elektro muzike i DJ-inga. Naravno, ne treba zaboraviti ni EXIT na koji ne treba trošiti previše reči, jer sama nagrada najboljeg evropskog festivala dovoljno govori.

 

Šta bi poručio mladima koji tek ulaze u svet DJ-inga?

 

Poručio bih im da budu uporni, hrabri, i da izdrže sve napore i prepreke, jer svako ko je uporan uspe u svom poslu. Nije bitno da li je to za mesec, godinu ili više godine, bitno je voleti ono što radiš i truditi se, a onda će doći i ono što želiš. Samo jako i hrabro napred u nove pobede.

 U kom pravcu misliš da će se DJ-ing razvijati?

 

Dj-ing se sve više kreće ka Elektronici. Međutim, problem kod nas na Balkanu je taj što se, broj klubova koji forsiraju ovaj tip muzike, smanjuje, tako da nema mnogo prostora za mlade DJ-eve. U tim klubovima uglavnom nastupaju neki stariji DJ-evi koji su imali sreće da naprave uspeh kad je bilo više klubova i kad je konkurencija bila zdravija, tako da drugi, noviji dj-evi, slabo imaju šanse da se dokažu. Sa druge strane, internet tehnologije su otvorile mnoge vidike kojih, recimo u moje vreme, nije bilo, pa tako danas vrlo lako možete postati svetski poznati, a da se ne mrdnete iz svoje kuće. Jednostavno takvo je vreme, i to treba prihvatiti.

 

Šta je najvažnije što si naučio baveći se DJ-ingom?

 

Naučio sam dosta toga. Najvažnije svakako jeste to što sam stekao naviku da budem uporan, kao i sposobnost da mogu da komuniciram sa ljudima koji mi možda baš i ne leže najbolje ili do kojih je teško dopreti. Čovek se kroz muziku nauči osobinama koje čoveka čine uspešnim i isto tako nauči da savlada strah, tačnije, da od tog istog straha stvori gorivo koje ga pokreće, i da postane mašina koja gazi ka uspehu koristeći sve svoje emocije.

 

Postoji li neki festival na prostorima bivse Jugoslavije na kojem si nastupao ili bi voleo da nastupaš?

 

Naravno, i to mnogo, ali u okviru naše stare Juge izdvojio bih ULTRA EUROPE u HRVATSKOJ, i WONDERLAND u Srbiji. Imao sam prilike da nastupam na manjim festivalima, i to je svakako lepo i simpatično. Na malim festivalima ima publike, za koju mi DJ-evi živimo, ali ova dva festival su nešto što bi bilo vrhunac DJ karijere, kad nastupaš pred masom ljudi, mislim, svi koji su imali priliku da to rade kažu da je to nešto što treba doživeti. Hoću reći da je to nešto jedinstveno, što se ne može opisati, u to sam siguran.

Da li vidiš sebe u menadžmentu i organizaciji festivala i žurki širom bivše Jugoslavije?

 

Posle 10 godina bavljenja DJ-ingom, mislim da sam i više nego spreman da budem organizator žurki i festivala.Ako se ukaže prilika, što da ne. Voleo bih da radim u što više zemalja, kako bih upoznao što više ljudi jer to neminovno dovodi do širenja ljudskih vidik, a neretko i znanja. Jedan od ciljeva u tom poslu mi jeste da pokažem da zemlja Srbija, ali i bivše jugoslovenske republike, imaju svoje veoma talentovane DJ-eve. Želim da se ne priča samo o nekoliko poznatih imena koja se stalno pojavljuju, pa svaka žurka isti repertoar, bez obzira šta publika želi. Cilj mi je da pružim šansu što većem broju mladih Dj-eva, da im dam priliku da osete ono što sam ja isprobao. Tako da se nadam da ću jednog dana kada budem menadžer i organizator uspeti u svojoj nameri,i da ćemo talente iz bivše Jugoslavije učiniti prepoznatljivim u celom svetu.

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*