“Recept za mlade muzičare je…” – Intervju sa Mikijem iz grupe Charter

RJ: Kako si se odlučio da postaneš muzičar, odnosno kako je došlo do toga da ti muzika postane profesija?

Charter: Još sa 5 godina sam želeo da se upišem u muzičku školu, ali je bilo prerano pa sam počeo da sviram gitaru uz privatnog profesora. Vec u drugom razredu osnovne škole sam i imao prvi „autorski“ bend a pevanje je postalo profesija pre 20 godina kada sam i osnovao „Charter“ koji traje i dan-danas a planiram da traje jos dugo.

RJ: Kako je Charter nastao tj kako se okupio?

Charter: I pre „Charter“-a je već bilo nekoliko bendova koji su sa manje ili više uspeha pokušavali da rade, ali ova priča se desila slučajno, kao i sve dobre stvari u životu. Kad smo na nagovor zajedničkog prijatelja nas trojica počeli da sviramo zajedno u par beogradskih lokala te ’97-e, iz hobija je to prešlo u ozbiljan posao.

RJ: Na kojim ste sve festivalima učestvovali?

Charter: Ubrzo posle izlaska prvog albuma 2003. usledili su i pozivi za sve relevatne festivale tog vremena tako smo zabeležili desetak nastupa do trenutka kad sam odlučio da je vreme da prepustimo mlađima da se takmiče. Izdvojio bih recimo nastup na „Radijskom festivalu“ koji nam je omogućio pojavljivanje u „Sava“ centru sto je sigurno san svih muzičara.

RJ: Sa kim si imao najbolju saradnju tokom svoje karijere?

Charter: Vrlo sam zahvalan svim saradnicima, kako autorima tako i muzičarima. Za sada je najviše uspeha postigla duetska pesma „Biće moja“ sa dragim kolegom Nenom Murićem, a nadam se da će u budućnosti biti još neka prilika za tako lepu saradnju.

RJ: Koji su po tebi najveći hitovi grupe Charter, i ima li neka pesma da je tebi draga a da nije bila dovoljno zastupljena u javnosti?

Charter: Svakako najveći hit i naša „lična karta“ je prva pesma sa kojom nas je publika i upoznala „Vatra i led“ koja je zabeležila rekordan broj emitovanja na javnom servisu. I danas je redovno sviramo na nastupima. Što se tiče onih manje zastupljenih a dragih pesama, to je sigurno numera „Protiv vremena“ koja traje 5 minuta i naravno nikad neće biti puštena na radiju, ali svi koji žele mogu da je čuju na Youtube-u.

RJ: Ko je imao najveći uticaj na tvoju profesionalnu karijeru, i ko su ti bili uzori ukoliko ih je bilo?

Charter: Prva pesma koju sam otpevao uopšte, za komšije u zgradi, bila je „Poletjela golubica“ od Harija Varešanovića tako da mi je on i dalje jedan od omiljenih pevača sa nasih prostora, a od svetskih uzora tu su svakako Bon Jovi, Duran Duran, Robbie Wiliams i mnogi drugi.

RJ: Kako ocenjuješ stanje muzičke scene u ex-yu?

Charter: Imamo priliku da sviramo često u celoj bivšoj Jugoslaviji i evidentno je da je srpska muzika preuzela primat, bar što se tiče komercijale, mi ne idemo po svaku cenu na to da budemo u trendu, ali ocekujem da novim albumom steknemo poklonike u celom regionu.

RJ: Šta bi poručio mladima iz regiona koji bi da krenu tvojim stopama?

Charter: Mladi danas imaju neku svoju muziku koju ja iskreno ne slušam, ali recept je da pametno koriste internet i da na taj način dodju do svojih slušalaca i svakako da rade na svojim pesmama jer koliko god dobro svirali „covere“ tako nikad nece izbiti u prvi plan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*